December 19, 2010

Kerana Contengan diBuku~Imaginasi Kecil Azwan dan Jannah

Kongsi

“Saper yang buat keje ni? Habis buku aku kena conteng!” marah Jannah.

Telah lama kemarahan itu dipendam, hari ini ia meluak juga. Bukan dia tak tahu, semua pelajar 1 Arabi memberi perhatian kepadanya , tapi dia sengaja menguatkan suara supaya Azwan dapat membalas kemarahannya..

Namun, harapannya hanya tinggal harapan. Azwan tidak menghiraukan dia dan dengan selambernya buat muka lenge.. dalam diam, azwan tersenyum.. dia suka dengan situasi itu.

“Bangun semuaaaaa!!!”  tiba-tiba Ridzuan memberikan arahan .

Rupa-rupanya ada guru yang melangkah masuk ke kelas mereka.

“Assalamualaikum warahmatullahi wabarakahtuhhh ustaz” semua murid memberi salam kepada ustaz Salehudin Said yang akan mengajar nahu pada pagi itu.

“Waalaikum musalam, baiklah, sebelum duduk , saya mahu memeriksa kerja rumah yang saya berikan semalam, semua sekali, letakkan buku diatas meja masing-masing.”

Semua murid mengikut arahan dengan taat.

Ustaz Salleh berjalan dari meja ke meja..

“Said.., duduk” ….. Jannah mula bimbang.

“Fuad.., duduk” … Gusar

“Syukor.., duduk”…… berpeluh

“Aiman.., duduk” ….. jantungnya berdegup kencang

“Alfin.., duduk” ….. hilang arah ,

“Shaheera.., duduk” …… matanya meliar.

“Idayu.., duduk” … dia pasrah!!

“Jannah…….kerja rumah awak siap, tapi kenapa buku awak ni banyak conteng sangat ni?, buku ni untuk ditulis latihan, bukan untuk diconteng-conteng! ini buku nahu, bukan buku khat!”

“errr..abang..eh! ustaz.. bukan saya yang buat, ada budak laki yang conteng buku saya…. Saya letak bawah meja semalam, saya baru perasan pagi tadi jer ustaz”

“ini buku awak kan?? Kenapa awak tak jaga? Awak tak dengar ker cikgu sulaiman suruh bawak balik semua buku ke asrama?!”

“Saya dengar ustaz…”perlahan bibirnya menutur kata...

……………………………………………..……

mood Jannah betul-betul hilang hari ini, dia betul-betul ambil hati dengan perbuatan Azwan, mahunya tidak, kerana perbuatan orang lain, dia pula yang menjadi mangsa…

Jannah datang mendekati Azwan.

“Aku tahu, ko la yang conteng buku nahu aku kan? Mengakulah!”

“ko ada bukti ker nak tuduh-tuduh aku ni??”

“memanglah tak der, tapi aku tahu, ni memang kerja ko!Ezzah kata, ko yang slalu duduk kat meja aku masa prep! Mestilah ko yang buat!”

“Mana aku tahu.”jawab azwan ringkas..

……

Marah.

Geram.

Benci.

Dia meninggalkan kelas pagi itu…….

>>>>>>>>>>>

Kali ini, jannah tekad membawa pulang semua bukunya ke asrama…. Dia membelek-belek buku nahu yang menyebabkan dia dimarahi… lantas nalurinya berbicara..

“Cantik juga khat dia ni…” cetus hatinya…belekkannya diulang-ulang,..tiba-tiba fikirannya melayang jauh..

“HAH!!! pikir azwan ea!!”Sanggah Ezzah..

“isk! ko nie mana aku nak ada masa pikir tentang dia!”

“Alah ko nie,,buat malu-malu cat plak… ko ngan dia tu kan sesuai… dua-dua muka baby face..hahahha go on la!”

“dia tu dahlah rabun!suka kacau orang plak tu!peninglah aku ngan dia! ” gelabah.

“hahaha ..asal ko musuh sangat ngan dia tu hah? nanti jadi hubby  baru tau… orang kata, mula-mula gaduh..lama-lama sayang!hehe”

--- mukanya merah ----

<<<<<<<<<<<<<<<<<,

dah abis!! hahahaha sorry lah semua!! , aku tak pandai reka-reka citer nie, moral of this story mory adalah… Azwan dan Jannah mula “Ada hati” masa kat 1 Arabi dulu, tapi dorang belum ada apa2 hubungan…setelah bertahun2 lost contact, ….time form 5, Azwan kol umah jannah…mula2 jannah tak kenal…tapi , bila azwan kata ..”Akulah yang selalu conteng buku ko dulu” barulah jannah ingat.. hehehhe pastu dorang kapel jap, n disebabkan beberapa masalah, hubungan dorang terpaksa diputuskan buat sementara waktu…tapi, putus atas mulut jerk.. kat hati masih melekat “Something” lagi..hehheLaughing out loud biasalah, fitrah manusia…

tub..tub..tub…..jeng , jen jeng!!

azwan

jannah tulis status kat facebook dia :

 “18.12.2010, sesiapa sahabat handai yg berada di Muar Johor, anda dgn ikhlas dijemput hadir ke majlis pertunangan saya, jam 10a.m bertempat di rumah saya juga. kehadiran anda amat dialu-alukan.”

okey…….

nak tahu macam mana diorang mula berjumpa semula dan memikirkan tentang pertunangan? persediaan tentang pertunangan? dan persediaan kepada cabaran yang bakal dilalui?

Tunggulah post seterusnya… hahahahhaha tu pon kalau aku rajin lah, aku ngah sibuk exam nie.. heheheheh ni pon tulis main2 jerk, hilangkan “Keponingan” kat pala hotak…

okey, take care! jaga iman semua Winking smile ….

Sebelum itu, ada tips dalam mencari pasangan dari Kitab Feqh Manhaji;

“calon suami dipilih daripada keadaan agamanya, iaitu akhlaknya yang baik, seperti itu juga keadaan calon isteri, dipilh dari keadaan agamanya, dari segi akhlaknya yang baik.. demikianlah diajarkan Nabi SAW ketika bersabda :

Sekiranya kamu dipinang oleh orang yang diredhai agamanya, maka kahwinilah dia..

Riwayat Tirmizi 1084”

Akhir kalam……

“Azwan dan Jannah sudah… aku, kamu, dia dan mereka , bila lagi???”

Rolling on the floor laughingWinking smileSmileSmile with tongue outHot smileEmbarrassed smileAngelNerd smileSarcastic smileBe right backI don't know smile

December 12, 2010

Arina Sedang Sakit!

Kongsi

Kadangkala.. kita seringkali menggungkapkan kata kasih dan sayang, bahkan mungkin juga ada yang pernah mengucapkan kata-kata setia hingga ke mati!! Namun adakah ianya benar-benar berlaku dalam dunia reality kini??

Mungkin kata-kata indah tersebut hanya dirasakan layak di “jual beli” kepada pasangan couple, persoalannya…., adakah kata2 indah itu pernah terlontar kepada sesusuk tubuh bernama sahabat?

Sahabat-sahabat.. Aku tertarik untuk berkongsi satu kata-kata indah bersama kalian,..sebuah sedutan Khutbah yang disampaikan oleh Dr Aid` Al-Qarni , penulis buku “La Tahzan” :

“Wahai manusia…Sesungguhnya daripada matlamat islam adalah, islam mahu menyatukan hati-hati kita,menyatukan barisan-barisan kita, dan mahu membuang penghalang diantara kita, jika kita tidak menyempurnakan matlamat tersebut, ketahuilah bahawa kita hanya memakai “nama” islam sedangkan kita tidak berada dijalannya, kita tidak merasa bangga dengannya .. Allah SWT bersabda : dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati-hati mereka (yang beriman itu). walaupun engkau membelanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak akan dapat juga menyatu-padukan di antara hati-hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati-hati) mereka. Sesungguhnya Dia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.-Al Anfal ;63 “

Mungkin ada dikalangan kita yang sedang membaca artikel ini pernah terluka atas pengkhianatan sebentuk objek bernama “kawan”.. dan mungkin juga pernah terluka kerana tertimpa beberapa kemalangan yang membuatkan dirinya derit dan sebagainya…. Apakah imbalan yang diterima dek kemalangan?

Sakit.

Ya! Sahabat-sahabatku.. Itulah yang kini dideritai oleh seorang sahabat yang amat kita kasih dan sayang, Nur Arina Muhammad Shapii.. setelah 5 bulan menderitai kesakitan tulang belakang,kini beliau telah mula mengalami kesukaran untuk berjalan..

Ketika artikel ini ditulis, aku masih lagi berbual dengan arina, sejak pada jam 8;17 malam lagi waktu Mesir , dan pukul 2;17 pagi waktu Malaysia-(sekarang dah pukul 10:00 malam) , kerana dia tak boleh tidur sebab sedang menahan kesakitan…

Budin: “ko pernah jumpa doctor?”

Arina: “aku dah g hospital pakar, tapi doctor kata xda pape”

Budin: “habis tue…., apa aku boleh buat?”

Arina: “aku nk mintk tlg ko n kwn2 len doakn aku cpt sembuh”

Sayu.

Perlahan aku menjawap…. “Arina, teruskan usaha mencari jalan penyembuhan! Kuatkan pergantungan kepada Allah SWT dan tingkatkan motivasi ko! Aku dan kawan-kawan sentiasa akan mendoakan kesihatan ko..dan akan sentiasa berdiri membantu ko selagimana kami mampu!!”

arina

Mungkin kita berada jauh dihujung dunia, dan bertahun-tahun tak ketemu beliau.. tapi kita perlu sedar satu perkara :

Nun disatu dimensi alam….., ada seseorang yang sedang menderita dan memohon pertolongan kita untuk mendoakannya…..maka, adakah kita hanya akan membatu?

December 07, 2010

Budak Smakj BERUBAH@HIJRAH?

Kongsi

Ops! Sorry dah lama tak update blog nie, sebab selalu sibuk n dot dot dot.. kih3.. paham2 ler, dah musim sejuk.. asik berkabung dibawah selimut jer lah.. :)

Anyway, maal hijrah…..sebenarnya, tak dak point nak citer.. tapi tetiba, terpikir plak, suasana “hijrah” kat smakj . hahahaha sebab kat smakj dulu, time nie cutie sari jerk, tapi kalau kena ngan hari isnin r jumaat .. mmg kompem balik kampong.. betul?  

Herm… sambutan maal hijrah smakj.., masing2 akan memunggah-munggah baju-bajan kat loker, sebab ada perarakan maal hijrah… dengar ceramah, pastu… makan!! Mmg terbaik!- kalau tak ustaz fuad, mesti ayahanda ustaz saadon dolah yang masak, kan kan kan? Hahahha depan gambar hiasan

Back 2 de title… Hijrah, …..mungkin bermakna.. azam perubahan, herm… cita tentang berubah, bayangkan… setiap kali nak exam jerk.. pastinya azam kita akan membuak.. ada yang mula buke buku walaupun pas 5 minit, dia lukis peta kat buku tue… ada terasa tak???

Ada plak yang berazam punya kuat, lagi2 pas dapat motivasi dari cikgu zamzila r saper2lah yang datang menjenguk kat smakj tue (abg-abg , kakak2 senior) …. And de last, dia gak yang banyak tidow….. hahaha kalau ada yang dapat “king of turu” tue, jangan marah aaa….. turu

Tapi aku tak nafikan, ramai jugak yang berazam… n terus tekad berazam dan tak pernah lemah berusaha.. hehehhehe(ayat pancing jerk)

So, nak kongsi sikit.. macam mana nak berubah dengan lebih efektif:

1) Mesti ada guru yang terbaik

  • Ya, tanpa guru siapa kita, dan semua guru adalah baik, tapi dalam memastikan perubahan kita tepat dan jitu, kita perlu memilih guru yang dapat mendorong kita kearah kejayaan yang total-
  • just imagine, kat smakj dulu, mesti ada cikgu yang korang betul2 kagum kan?, ya, mungkin dia adalah guru terbaik yang dilalaikan :)

2) Mesti ada perancangan

  • Ramai orang yang mahu berubah tapi selalu berhenti dipertengahan jalan, sebab apa? Jiwa tak kuat??ya, ianya salah satu factor.. tapi factor yang lebih kuat adalah kerana tiada perancangan, …. Sebagai student (contoh) ; bila ingin berubah, kita perlu membuat plan kejayaan kita, kita perlu listkan kemahuan dan cara untuk mendapatkannya..
  • owh! Jangan lupa, kejayaan itu bukan emas yang boleh jatuh dari langit!

3) Mesti ada suasana yang solehah

  • Kadang-kadang, kita dah ada 2perkara diatas, tapi kita dikelilingi suasana yang tidak membantu kepada perubahan kita…
  • contoh, nak belajar, tapi kita slalu bersama ngan kawan yang malas belajar, kuat menonton dan merapu.. tak jadi beb!, nak tinggal rokok, tapi duduk dengan orang yang tak mahu tinggal rokok, tak jadi beb!.. pucuk pangkalnya, carilah suasana yang baik dan dapat membantu kepada perubahan kita …

Haha, ilmiah ker artikel ni? Tak kan?? So.. kalau tak sempat hijrah time kat smakj dulu, bleh la mula hijrah@berubah bermula sekarang :) masih belum terlambat…… macam2 mender perlu berubah…. Kan? Kan? Kan? smiley-face-wallpaper-001

  1. p/s :Agak peningkan? Itulah situasi student yang nak exam, tapi gatai menulis blog.. hahaha
  2. p/s:tips ini diambil dari kefahaman hadis, so, kalau nak rujuk bleh klik : HADIS HIJRAH

October 25, 2010

Hafiz :) Ezzati (y)

Kongsi

  post kali nie bukan gosip ea… tapi kegembiraan yang nak dikongsikan bersama--- hehehe

cita pasal hafiz rais ngan ezzati yusof, dorang dua ni memang dah lama dah aku usha, tapi baru bebarapa ari ni jerk di “jahar” kan oleh dorang.. hehehe ..

cakap banyak tak mau, jom tengok bukti,,, bukan apa.. nanti owang kata fitnah plak.. hehe

ezati

 

hafiz

harap korang paham apa masej yang aku nak sampaikan, aku xlabelkan apa2, kowang pandailah label sendiri k:)

tapi nasihat aku dan mungkin juga budak wisesa sekalian..hehe, pandai-pandailah dalam berhubungan, letakkan matlamat yang suci dihadapan dan jangan sertakan kemungkaran dalam hubungan yang korang anggap suci:)…

aku puji ezzati yusof, dia ada masej hafiz…pekse

okey, untuk pasangan berdua ni.. aku nasihatkan korang baca artikel nie, :)-Xmampu tinggalkan kapel?- tapi ingat tau, jangan baca dengan perasaan marah, baca dengan hati terbuka.. hehehe bukan aper, dah banyak sangat kritikan yang aku dapat melalui artikel tu, tapi aku xbuang , sebab aku fikirkan kebenarannya..:)

p/s: hafiz n ezzati… kami harapkan korang akan berjaya capai cita2 korang dan juga perasaan yang diterjemahkan dalam bentuk perkahwinan secepat mungkin.. hehehe nak tengok gak, macam mana comelnyer anak saudara kami yang comel, secomel ezzati dan hafiz dalam masa sama memegang title kejayaan masing2:)

October 15, 2010

Selamat Tinggal Facebook

Kongsi

Baru-baru nie aku telah menulis sebuah artikel tentang kasih sayang kat blog aku, tapi pada hari yang sama, Allah SWT menguji kekuatan imanku dalam mencari kasih sejati yang aku ceritakan.

Bila bukak facebook, pertama sekali aku akan bukak page smakj 15, nak tahu apa perjalanan hidup korang, mana tahu… kot2 ada yang perlukan sesuatu untuk aku buat..sebab aku takut ada kawan-kawan aku yang perlukan sokongan tapi tak ada menyokongnya sedangkan dia tak tahu bahawa aku akan sentiasa berada dibelakang membantu semua kawan-kawan aku,semampu yang boleh.

Teringat waktu pertama kali aku membina page smakj 15, masa tue, aku xtau lagi bahawa dah ada satu page group untuk wisesa yang eza buat… bila dah buat, mmg payah nak mula.. kena cari kawan-kawan yang ada account facebook, memerah otak memikirkan apa status baru, apa yang nak dikongsikan, habiskan masa cari maklumat dan gambar-gambar terbaru… payah, tapi indah... kerana stiap kali aku post something kat wall, pastinya ada orang yang membalasnya , (kadangkala xbalas, tp cukuplah sekadar like)…

Setiapkali itu juga, aku merasakan deria ukhuwwah didalam darah aku nie semakin meluap-luap, semakin bertambah rindu dan sayang kat korang semua…bahawa sebenarnya, aku merasai betapa bertambahnya iman apabila bersama korang semua.. terima kasih semua!!:)

Ada orang Tanya;

Din, napa ko deactive facebook?

Aku diam jer… sebab ada something yang amat menyakitkan dan terpaksa aku berhenti berfacebook dan mengambil masa tersebut untuk lebih menenangkan diri.

Akhir kalam, doakan aku dapat menenangkan diri dan istiqamah meng'update' blog ini.

cantik facebook

p/s; aku dah bagi amanah page smakj 15 kat sorang budak batch kita, tapi dia tak mahu orang tahu dia sapa… tapi dia kata, dia ikhlas membantu.:) harap korang dapat beri kerjasama kat dia k..:)

September 24, 2010

Pertunangan Aunie Razak

Kongsi

muka orang bertunang

Mungkin baru2 ini ada yang terperasan sebuah masej di wall smakj 15 ;

"tahniah kepada Aunie Razak atas perkahwinan beliau, semoga beliau bahagia dengan pasangan"..hehehhe

Tapi itu masej silap atas kekalutan aku yang teramat sangat ni.. yang sebenarnya, Aunie bukanlah telah berkahwin, tapi telah bertunang dengan seorang jejaka yang dirahsiakan..wa… main rahsia-rahsia plak ni,, macam artis gitu.. hehehehe

cincin ( cincin pertunangan 2 merpati sejoli:) )

Bahkan, beberapa hari yang lepas, aku menghubungi Aunie dan meminta sedikit info tentang pertunangan beliau, tetapi dijawab;

"sume ni adalah kerahsiaan...nanti pas nikah...aq citela....aq cite dari A-Z...ok...mf sgt2"

Tapi apa-apa hal pon, kami warga wisesa amat mengharapkan pertunangan itu akan berakhir dengan perkahwinan seterusnya menjalinkan hubungan yang erat dimasa-masa akan datang..

Harapan kami, bila kahwin nanti,, jangan lupa bagi kad and masaklah sedap-sedap!!..

Kalau permintaan persendirian pulak.. aku harapkan, Aunie dapat pertimbangkan untuk buat majlis sekitar bulan ogos dan keatas.. hehehhehe sebab aku insyaallah akan balik Malaysia time tu..

Ha…aku sembang nyer sembang, aku nak korang pk satu mender..

Di hari pertunangan aunie, mak dia telah menghadiahkan sepasang penumbuk dan lesung… hehehehhee anda faham maksudnya????

lesung

August 24, 2010

Pertunangan dan Asilah

Kongsi

cincin tunang Mas : satu2 rakan kita mengambil turn.. hehehe congrates k..

*****************

Itulah masej pendek dari mas apabila aku update berita asilah, sebelum bercerita lebih panjang tentang asilah, jom kita tahu serba sikit tentang pertunangan :)

"pertunangan disembunyikan, pernikahan diiklankan"

Ini adalah kaedah syarak yang selalu orang tidak tahu, dan jika ada yang buat pun, mereka lakukan tanpa tahu bahawa ianya ada didalam syarak. Kan best kalau tahu ianya kaedah syarak! Buat dapat pahala ! ..

mesti korang bertanya2, kalau dah suruh sembunyi, kenapa ada posting tentang asilah plak ni?

ini adalah kerana, pertunangan digalakkan untuk disembunyikan bagi mengelakkan mudarat fitnah jika perkahwinan yang dirancang tidak terlaksana, namun mudarat itu telah hilang dikalangan wisesarian kerana semua ahli wisesa tidak akan sekali2  mencemuh @ bersangka buruk jika perkahwinan itu gagal (mintak jauh), bahkan akan sentiasa memberi semangat dan dorongan dikala suka dan duka…

dan.. maksud sembunyi itu adalah, tidak menghebahkannya secara besar-besaran seperti tumbang sekor lembu, hantar kad undangan , panggil satu kampung dan sebagainya yang menyerupai pernikahan..

jika sekadar inform saja, takda masalah… just inform, takut ada plak yang berminat dengan tunang orang ni:) pahamlah2…orang banyak peminat..hehehehe 

Korang tahu tak apa yang dimaksudkan dengan pertunangan @ khitbah?

Ia adalah permintaan dari seorang lelaki kepada seorang perempuan untuk dinikahi.

Dan ….. permintaan itu terbahagi kepada 2..

1)secara jelas..

Seperti : aku nak kawin dengan kau boleh tak? @ lepas kau abis edah ni aku nak kawin dengan kau @ pas kau stady nanti , aku nak kawin dengan kau boleh?

Jika dijawab boleh! Maka telah berlaku pertunangan.. tanpa perlu saksi, mak ayah r sapa2..

Macam mana plak kalau senyum? Hehehe dalam mazhab syafie, senyum itu tanda setuju :)

2) tak jelas (puitis/belapik-lapik)

Seperti : kamu ni cantiklah! Sapa lagi lebih baik dari kamu? masyaAllah.. baiknya kamu..

Tapi perlu diingat, yang tak jelas ni perlukan niat ,dan lafaz tersebut menunjukkan keinginan untuk berkahwin.

Ha.. ada masalah lagi, boleh ker bertunang atas tunangan orang?

Contoh, hafiz  dah bertunang ngan ezzati (hahaha contoh tau!), pastu firdaus plak nak bertunang lagi dengan ezzati? Bleh x?

Jawapannya tak boleh ..sebab ada hadis kata:

" tidak boleh bertunang seorang lelaki keatas tunangan saudaranya sehinggalah jika saudaranya yang bertunang itu membatalkan pertunangan ataupun beliau mengizinkannya"

Hadis riwayat bukhori dan muslim

Maka, jaga yer  time nak mengorat orang tu..

Sunat yang dilupakan oleh umat melayu ;

Orang melayu belum pernah lagi aku tengok buat khutbah nikah/tunang.. khutbah ni sunat diucapkan oleh si lelaki ataupun wakil lelaki tu..

Sebab tu kita disuruh cari yang ada agama.. nanti lehlah dia bacekan khutbah pertunangan sebagai muqaddimah pernikahan yang bertitik tolakkan kecintaan kepada Allah SWT ,

Hadis ibnu masud RA : sekiranya salah seorang dari kamu ingin bercakap untuk menunaikan hajatnya seperti nikah ataupun selainnya, maka ucaplah : 

إن الحمد لله نحمده ونستعينه ونستغفره، ونعوذ بالله من شرور أنفسنا ومن سيئات أعمالنا، من يهده الله فلا مضل له، ومن يضلل فلا هادي له، وأشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له وأشهد أن محمداً عبده ورسوله.

{يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ} ali –imran 102

{يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا} annisa` : 1

{يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلا سَدِيدًا يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا}   ahzab ;70-71

أما بعد،،،

Yang terakhir sekali, perlu dinasihati bahawa, pertunangan tidaklah menghalalkan duduk berdua-duaan, jalan shoping sama2 r sebagainya.. sebab baru tunag, belum kawin lagi.. tunang ni just cop jerk! Pehe?:)

Rujukan : kitab feqah manhaji ala mazhabul imam as-syafie , karangan Dr Musthofa al-khin, Dr Musthofa al-bugho dan ustaz Ali as-syarbaji

 

Okey, berbalik kepada cerita panas kita..

Asilah Abu Bakar.. pasangan kembar Aqilah Abu Bakar telah melansungkan majlis pertunagan beliau pada 31 julai lepas…

41312_152449171433966_100000066532600_464126_2738356_nKorang tahu tak, apa yang berlaku pada bulan julai?

Bulan julai merupakan hari lahir asilah ! 27 julai 1989, maka… tarikh dekat2 tu jugaklah yang dipilih untuk bertunang.. dan dijangka akan berkahwin pada bulan 5 tahun 2011..kiranya.. dia akan kawin umur 23 tahun lah…

Kepada sahabat-sahabat wisesa sekalian, kalian janganlah bimbang kerana asilah ada kata :

Jangan risaw…kawin nanti aq jemput

(maklumat dari aqilah)

So….. kita akan mempunyai seorang lagi rakan batch yang berkahwin…. Persoalannya.. heheehe

Aku, kamu, dia,… bila lagi?

 

August 18, 2010

Majlis Berbuka Puasa

Kongsi

Hallo… di bulan Ramadhan yang mulia nie, apa kata kalau kita jumpa dan berbuka bersama-sama?? Sambil2 sembang, lehlah korek2 sikit apa perkembangan korang skunk nie..

Erm, sebenarnya ni adalah satu majlis yang diuruskan oleh Akmal Fakhri, oleh tu, sapa2 yang ada masa terluang tue.. mohlah masing2 kita keluar ke Restoran Tupai-Tupai… hahahaha nama saja tupai, tapi aku kompem xmakan tupai!

Nak cerita panjang pun aku tak der maklumat sangat sebab Akmal belum lagi balas masej aku, tapi apa2 pon aku nak updatekan apa yang telah tertulis di FaceBook..

Tarikh : 28 Ogos 2010

Masa : 6.30 petang

Tempat :Tupai-Tupai Restaurant & Café

551A, Jalan Bukit Petaling, 50460 Kuala Lumpur

Makanan : Seafood Steamboat Buffet ( Rm 25 )

steamboat

steamboat2Ha… tu jerk maklumat yang aku dapat,… hahahah kembunglah perut kowang makan steamboat!!ha ha

So, kalau sapa yang ada kat sekitar tu, luangkanlah masa sikit….

Owg kata " pertemuan itu penambah kasih sayang" hehehe…

N aku nasihatkan…. Sapa2 yang pegi tu servey2 la, nak buat Rumah Terbuka kat Umah sapa tahun ni.. hehehehhe mudahlah nanti, xkalut2…

Okey! Selamat berbuka!

p/s : sapa nak joint Majlis berbuka puasa bersama unta2 di Mesir???? hahaha

August 11, 2010

Family Amir

Kongsi

Yer! Yer ! yer!!! Dulu kowang slalu sangat bising-bising kat wall Facebook SMAKJ 15 tentang amir rahmat, perkahwinan dia n baby dia kan kan kan???  hari ni, aku dah dapat blog wife amir rahmat n dapat sikit luahan hati dan perasaan ( ceeewah!!! ) wife dia, harap2 kowang puas hati ler… n sapa2 yang teringin anak tu, cepat-cepatlah ikut jejak Amir, okey!

Dulu kowang teringin sangat nak tengok gambar Amir kawin kan??? n tak der plak unit multimedia W15Esa  yang pegi .. keh3!!

Ha… ni dia..raja sehari, 2 hari n 3 hari kita….dorang kawin 29hb Oktober 2008

CROP MINE 1_285345514l dia_ _dia_=_mereka

wife dia nama :Rokhaizat binti Haji Rahmat , dia plak nama Nur Amir bin  Rahmat,!!

aku rasalah kan.. mesti tok kadi pening time akad nikah dowang.. hahaha

n aku rasa lagi ( fakta tak tepat la ) … dowang jumpa kat DQ kot… hehehhe maybe…

nnnnnnn nak tengok anak dia???? dengar cite wife dia dulu k…Smiley-face

 

******************************************

Alhamdulillah, Umar yang dinanti-nanti, yang hari-hari kami sebut-sebut, yang dulu nya selalu aktif tendang dan siku perut ummi time hari Khamis dan Jumaat telah selamat lahir ke dunia. Kelahirannya sangat-sangat memudahkan ummi. Syukran Allah, dan syukran pada kalian yang tidak putus-putus menitipkan doa buat kami sekeluarga.

umar

Baby Umar lahir tiga hari awal daripada tarikh jangkaan tanpa ummi menghadapi sebarang komplikasi kesakitan yang teramat seperti yang ummi baca di dalam banyak buku. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat. Ummi admit ward di Hospital Sungai Buloh pada jam 3.19pm, 15 Julai 2010 dan selamat melahirkan Umar pada jam 5.34pm. Ummi seolah-olah rasa tidak percaya, Umar yang ummi abi dan semua orang tunggu-tunggu kini dah ada di depan mata.

anak amir -umar

Sesungguhnya ummi sangat mengakui, bahawa ummi semakin cintakan mak (opah Umar) setelah ummi sendiri melalui pengalaman melahirkan anak.

Hari ini, 18 Julai 2010 tarikh yang sepatutnya Umar dijangka lahir. Tetapi hari ini, umur Umar menjangkau tiga hari, Alhamdulillah. Mudah-mudahan ummi doakan Umar anak ummi sihat sentiasa. Umar dah pandai senyum sorang-sorang walaupun mata pejam. Umar menyusu badan setakat ni Alhamdulillah dan ummi berdoa dapat exclusive breastfeed untuk Umar sampai dua tahun. Dan one more thing, Umar akan buka mata waktu pukul 4.30pagi! Oh, waktu malam ummi sekarang ni banyak spend untuk breastfeed kan Umar. Well-done Umar!

Umar lahir pada jam 5.34petang di Hospital Sungai Buloh, Selangor pada tarikh 15 Julai 2010 bersamaan hari Khamis. Umar yang 'konon' nya kecik [macam yang raaamai orang cakap, sebab ummi mengandung perut tak nampak mana] lahir dengan berat 3.12kg.

Masya Allah Tabarakallah! Syukur dan terima kasih di atas doa kalian.rohaizat dan amir

*****************************************************

dah puas hati dengar citer owang kawin n dapat anak????

persoalannya… hehehhheehe

kita, aku, kamu, dia, dan anda bila lagi???

hehehehhe

June 26, 2010

Selamat Hari Jadi Chekgu Leman!

Kongsi

Asalamualaikum kawan2,

Hari ni 24 jun 2010, hari ni jugaklah kali pertama ramai dikalangan kita baru mengetahui hari kelahiran Cikgu Sulaiman Ahiya yang ke 60 kot.. hehehehe ( beliau lahir tahun 1950 )`, cikgu kita kat SMAKJ dulu..

 29410_121277997895768_113732948650273_187185_4098660_n

Siapa saja yang menjejakkan kaki di bumi smakj pastinya akan mengenali beliau dengan "cubitan" yang amat ganas di tempat yang cukup sensetif… hehehehe budak pompuan tak ada yang kena , tapi budak laki memang merana.. zahir dan batin.. hehehhe

Dalam satu pandangan, cikgu sulaiman ni amatlah garang dan tegas, lagipun memang kenelah ngan jawatan beliau sebagai guru penolong kanan kat sekolah dulu,

36370_1502284677924_1258419274_1367365_6477109_n

Khabarnya dulu beliau pernah berkerja sebagai Tentera Udara, kemudiannya bertukar kerja dalam bidang pendidikan pula,dan jika korang semua masih ingat, cikgu sulaiman ahiya` ada satu kata-kata yang hebat! Bakal-bakal cikgu kena ikut kata2 ni,:

" My first job is teacher!"

( entah betul entah tak ayat aku , mintak maaplah… al-maklumlah, tak pandai sangat bahasa penjajah ni.. heheheh)

Pernah satu hari kat perhimpunan, cikgu sulaiman melarang para pelajar dari meludah merata-rata, kalau tak silap, time tu masa 2003, form 2 lah kita..

 29482_127594873922788_121979304484345_341855_2259623_n

kalau kowang ingat, kelas 2 Rusydi yang berjiran dengan tandas tulah lokasi kejadian.. hehehhe

Nak dijadikan cerita, adalah mamat lenge mana ntah meludah kat tangga tempat lepak budak ni kalau cikgu takda, pastu kantoi ngan cikgu leman.. mau taknya dipanggil semua budak laki kelas 2R untuk men"cuci" ludah tersebut dengan tangan!!! Wawawawawa!!!! Jatuh maruah kelakian betul…

Tapi sebenarnya, dalam ketegasan beliau mengajar dan mentadbir sekolah, beliau juga diantara guru yang paling disayangi oleh ramai student, buktinya! Jeng jeng jeng!!!

Masa majlis perpisahan cikgu sulaiman tahun 2006, Namia , Tat , Paan ngan Jawa pon nangis masa peluk dia!!! Hahahahaahha!! Aku ada gambar! Tapi kat Malaysia la… hehehhe kalau tak mmg pecah maruah korang,, hahahahah jangan marah!

Perpisahan dengan cikgu sulaiman selepas majlis perpisahan tersebut mmg terasa walaupun beliau masih mengajar tuisyen untuk Spm…

Ni aku tunjuk gambar-gambar cikgu sulaiman dengan keluarga … tengok jangan tak tengok,

famili cgfamily cg leman 

Family chekgu

Dikesempatan ini, kami warga w15Esa mengucapkan :

Selamat Hari Jadi Cikgu!

Semoga panjang umur, banyak amalan, dirahmati tuhan dan … bertambah cucu!! hehehhee mana tau bleh cop sowang :)

cucu cucu2

cucu chekgu leman yang chomel :)

kembara 13Batch 13 dah buat lawatan ke rumah chekgu.. kita bila lagi? :)

June 14, 2010

Berita Kematian

Kongsi

Dalam kegembiraan Umat Islam menyambut kedatangan Rejab yang mulia ini, seluruh warga W15Esa dikejutkan dengan berita kematian bapa Qurnisha binti Hamka , Hamka bin Mohd Taib yang meninggal akibat diserang penyakit diabetes Ahad  ( 14 Jun 2010 ) lalu.

Qurnisya merupakan anak kedua dari 5 adik beradik, merupakan seorang yang cekal dan amat prihatin terhadap rakan-rakannya, kini sedang menuntut di Universiti Teknologi Mara ( UiTM)..

Seluruh warga W15Esa mengucapkan takziah diatas pemergian Ayahanda beliau,  bahkan kami turut bersedih dan berduka atas pemergian ayahanda Qurnisya tersayang.

Dikesempatan ini, Pihak Pengurusan wisesa menyeru kepada semua sahabat-sahabat W15Esa sekelian untuk membaca yasin dan Al-Fatehah sebagai hadiah kepada Arwah..

pihak W15Esa mempunyai dua harapan :

1) kami mengharapkan semoga Arwah digolongkan bersama-sama orang beriman di Syurga kelak

2) kami juga mengharapkan Qurnisya tetap terus cekal dan tabah menerima ujian Allah SWT ini..

 

nisya

June 09, 2010

Adat duduk asrama

Kongsi

rahman sahal  ape khabar? tengah buat ape rakan-rakan? dah makan? bagus2..jangan tak makan. ceh dah macam pengacara kfc hour tanye pastu jawab sendiri macam tahu je penonton jawab macam tu.haha. siape kat sini pernah melalui fasa hidup kat asrama? angkat tangan? bagus2.turun2.baula..haha.

Suasana asrama adalah suasana yang tidak pernah dialami oleh pelajar ulang-alik.eh memang betul.asrama memang sebuah medium untuk melatih kita mengenal erti hidup berdikari, tolong menolong, jujur, setia kawan dan macam-macam. tapi yang penting, bukan kerjasama.bukan-bukan. tu penting jugak tapi sikap hormat yang lebih tua dan sayang yang lebih muda tu penting. tapi kan rasenye hormat yang lebih tua tu memang ade, yang sayang yang lebih mude tu macam takde. ade pun kalau awek die mude dari die.haha.sebabnye??. saya nak kongsi sikit pengalaman dan pengamatan saya selama 6 tahun dok asrama.antara kerja-kerja pembulian atau regging yang diterima oleh budak-budak junior.

 laundry-main_Full
1.basuh baju.

ni wajibla. budak-budak junior kalau jumaat malam sabtu je. siaplah. masing-masing bawak satu beg balik kampung.bukan nak balik kampung tapi kene basuh baju senior. cit.mane yang nak mengelak tu terpakse sembunyi awal2.kalau sikit takpe.ni satu beg.pastu ade kain spender, singlet pagoda dan stokin segala.pasrah je kot.


2.iron baju.

torn ni kerja lanjutan daripada basuh baju.dah basuh baju tak kan tak iron baju ye tak gitu?.hahaha. kadang-kadang baju sendiri tak teriron, nak iron baju senior plak tu kene beratur panjang sebab dekat bilik iron ade 2 iron je. satu rosak sebab si senior goreng telur atas iron, satu ag kene kongsi untuk satu asrama.sakit tu.


3.urut seluruh badan.

rumah-urut-yang-hot-ciki-pun-hot kebiasaannye kalau senior ni lepas main bola.bola sepak ea.orang panggil ape tu soccer2.bukan bola kocek.pastu diowang mula sengal2 badan.juniorlah kebiasaanya jadi mangsa. daripada semua yang tak reti urut terus jadi tukang urut boleh bukak perkhidmatan urut erotik. cewah!!.takdelah. haha.lepas tu mengikut pengalaman seorang member.die telah menjadi pengurut tetap seorang senior ni dan die pernah cakap die terpakse mengurut "boboi" senior tu.apelah. kasihan die, jiwa batinnya terseksa.huhu.


4.buatkan homework.

stack-of-books  ni biasenye senior yang pemalas nauzubillah. tapi diorang pemalas macam nak lukis2 ke.atau pun kene tulis denda contoh kene tulis satu ayat sebanyak 300 kali.bapakla, tercabut tangan kot.die bersenang-lenang.


5.belikan makanan dekat kantin.

lekor ni perkara wajib bagi semua junior mesti kene. kalau macam tukang urut tu sesetengah je yang kene.tapi bab suruh2 beli ni memang semua kene. pernah kantin dah hampir tutup, senior suruh beli makanan. kalau dekat tak pela jugak.ni kantin gan asrama adelah jugak 2 marhalah perjalanan.haha.kalau yang senior kepala sikit suruh budak junior fly atau lompat pagar.ni salah satu latihan untuk membentuk junior tu supaya selalu fly.

ade satu kes pulak. tapi ni time super senior lah. mase saya dah takd. sorang senior bagi duit seposen kat junior pastu mintak belikan nasi goreng 50 sen dengan air sebungkus. gile ape?.mane nak cekau duit tu?.terpakselah junior tu korbankan duitnya.


kalau nak ikutkan banyak lagi. tapi mungkin ini care mereka latih junior hormat senior kot. dan bende ni macam menurun. senior tu dh blah, junior nek pangkat senior, diorang plak buat macam tu kt junior diorang.

 

 

 

Abdul Rahman bin Sahal ,

Jurusan Pengajian Islam,

Open University, Negeri Sembilan,

Malaysia.