December 19, 2010

Kerana Contengan diBuku~Imaginasi Kecil Azwan dan Jannah

Kongsi

“Saper yang buat keje ni? Habis buku aku kena conteng!” marah Jannah.

Telah lama kemarahan itu dipendam, hari ini ia meluak juga. Bukan dia tak tahu, semua pelajar 1 Arabi memberi perhatian kepadanya , tapi dia sengaja menguatkan suara supaya Azwan dapat membalas kemarahannya..

Namun, harapannya hanya tinggal harapan. Azwan tidak menghiraukan dia dan dengan selambernya buat muka lenge.. dalam diam, azwan tersenyum.. dia suka dengan situasi itu.

“Bangun semuaaaaa!!!”  tiba-tiba Ridzuan memberikan arahan .

Rupa-rupanya ada guru yang melangkah masuk ke kelas mereka.

“Assalamualaikum warahmatullahi wabarakahtuhhh ustaz” semua murid memberi salam kepada ustaz Salehudin Said yang akan mengajar nahu pada pagi itu.

“Waalaikum musalam, baiklah, sebelum duduk , saya mahu memeriksa kerja rumah yang saya berikan semalam, semua sekali, letakkan buku diatas meja masing-masing.”

Semua murid mengikut arahan dengan taat.

Ustaz Salleh berjalan dari meja ke meja..

“Said.., duduk” ….. Jannah mula bimbang.

“Fuad.., duduk” … Gusar

“Syukor.., duduk”…… berpeluh

“Aiman.., duduk” ….. jantungnya berdegup kencang

“Alfin.., duduk” ….. hilang arah ,

“Shaheera.., duduk” …… matanya meliar.

“Idayu.., duduk” … dia pasrah!!

“Jannah…….kerja rumah awak siap, tapi kenapa buku awak ni banyak conteng sangat ni?, buku ni untuk ditulis latihan, bukan untuk diconteng-conteng! ini buku nahu, bukan buku khat!”

“errr..abang..eh! ustaz.. bukan saya yang buat, ada budak laki yang conteng buku saya…. Saya letak bawah meja semalam, saya baru perasan pagi tadi jer ustaz”

“ini buku awak kan?? Kenapa awak tak jaga? Awak tak dengar ker cikgu sulaiman suruh bawak balik semua buku ke asrama?!”

“Saya dengar ustaz…”perlahan bibirnya menutur kata...

……………………………………………..……

mood Jannah betul-betul hilang hari ini, dia betul-betul ambil hati dengan perbuatan Azwan, mahunya tidak, kerana perbuatan orang lain, dia pula yang menjadi mangsa…

Jannah datang mendekati Azwan.

“Aku tahu, ko la yang conteng buku nahu aku kan? Mengakulah!”

“ko ada bukti ker nak tuduh-tuduh aku ni??”

“memanglah tak der, tapi aku tahu, ni memang kerja ko!Ezzah kata, ko yang slalu duduk kat meja aku masa prep! Mestilah ko yang buat!”

“Mana aku tahu.”jawab azwan ringkas..

……

Marah.

Geram.

Benci.

Dia meninggalkan kelas pagi itu…….

>>>>>>>>>>>

Kali ini, jannah tekad membawa pulang semua bukunya ke asrama…. Dia membelek-belek buku nahu yang menyebabkan dia dimarahi… lantas nalurinya berbicara..

“Cantik juga khat dia ni…” cetus hatinya…belekkannya diulang-ulang,..tiba-tiba fikirannya melayang jauh..

“HAH!!! pikir azwan ea!!”Sanggah Ezzah..

“isk! ko nie mana aku nak ada masa pikir tentang dia!”

“Alah ko nie,,buat malu-malu cat plak… ko ngan dia tu kan sesuai… dua-dua muka baby face..hahahha go on la!”

“dia tu dahlah rabun!suka kacau orang plak tu!peninglah aku ngan dia! ” gelabah.

“hahaha ..asal ko musuh sangat ngan dia tu hah? nanti jadi hubby  baru tau… orang kata, mula-mula gaduh..lama-lama sayang!hehe”

--- mukanya merah ----

<<<<<<<<<<<<<<<<<,

dah abis!! hahahaha sorry lah semua!! , aku tak pandai reka-reka citer nie, moral of this story mory adalah… Azwan dan Jannah mula “Ada hati” masa kat 1 Arabi dulu, tapi dorang belum ada apa2 hubungan…setelah bertahun2 lost contact, ….time form 5, Azwan kol umah jannah…mula2 jannah tak kenal…tapi , bila azwan kata ..”Akulah yang selalu conteng buku ko dulu” barulah jannah ingat.. hehehhe pastu dorang kapel jap, n disebabkan beberapa masalah, hubungan dorang terpaksa diputuskan buat sementara waktu…tapi, putus atas mulut jerk.. kat hati masih melekat “Something” lagi..hehheLaughing out loud biasalah, fitrah manusia…

tub..tub..tub…..jeng , jen jeng!!

azwan

jannah tulis status kat facebook dia :

 “18.12.2010, sesiapa sahabat handai yg berada di Muar Johor, anda dgn ikhlas dijemput hadir ke majlis pertunangan saya, jam 10a.m bertempat di rumah saya juga. kehadiran anda amat dialu-alukan.”

okey…….

nak tahu macam mana diorang mula berjumpa semula dan memikirkan tentang pertunangan? persediaan tentang pertunangan? dan persediaan kepada cabaran yang bakal dilalui?

Tunggulah post seterusnya… hahahahhaha tu pon kalau aku rajin lah, aku ngah sibuk exam nie.. heheheheh ni pon tulis main2 jerk, hilangkan “Keponingan” kat pala hotak…

okey, take care! jaga iman semua Winking smile ….

Sebelum itu, ada tips dalam mencari pasangan dari Kitab Feqh Manhaji;

“calon suami dipilih daripada keadaan agamanya, iaitu akhlaknya yang baik, seperti itu juga keadaan calon isteri, dipilh dari keadaan agamanya, dari segi akhlaknya yang baik.. demikianlah diajarkan Nabi SAW ketika bersabda :

Sekiranya kamu dipinang oleh orang yang diredhai agamanya, maka kahwinilah dia..

Riwayat Tirmizi 1084”

Akhir kalam……

“Azwan dan Jannah sudah… aku, kamu, dia dan mereka , bila lagi???”

Rolling on the floor laughingWinking smileSmileSmile with tongue outHot smileEmbarrassed smileAngelNerd smileSarcastic smileBe right backI don't know smile

December 12, 2010

Arina Sedang Sakit!

Kongsi

Kadangkala.. kita seringkali menggungkapkan kata kasih dan sayang, bahkan mungkin juga ada yang pernah mengucapkan kata-kata setia hingga ke mati!! Namun adakah ianya benar-benar berlaku dalam dunia reality kini??

Mungkin kata-kata indah tersebut hanya dirasakan layak di “jual beli” kepada pasangan couple, persoalannya…., adakah kata2 indah itu pernah terlontar kepada sesusuk tubuh bernama sahabat?

Sahabat-sahabat.. Aku tertarik untuk berkongsi satu kata-kata indah bersama kalian,..sebuah sedutan Khutbah yang disampaikan oleh Dr Aid` Al-Qarni , penulis buku “La Tahzan” :

“Wahai manusia…Sesungguhnya daripada matlamat islam adalah, islam mahu menyatukan hati-hati kita,menyatukan barisan-barisan kita, dan mahu membuang penghalang diantara kita, jika kita tidak menyempurnakan matlamat tersebut, ketahuilah bahawa kita hanya memakai “nama” islam sedangkan kita tidak berada dijalannya, kita tidak merasa bangga dengannya .. Allah SWT bersabda : dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati-hati mereka (yang beriman itu). walaupun engkau membelanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak akan dapat juga menyatu-padukan di antara hati-hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati-hati) mereka. Sesungguhnya Dia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.-Al Anfal ;63 “

Mungkin ada dikalangan kita yang sedang membaca artikel ini pernah terluka atas pengkhianatan sebentuk objek bernama “kawan”.. dan mungkin juga pernah terluka kerana tertimpa beberapa kemalangan yang membuatkan dirinya derit dan sebagainya…. Apakah imbalan yang diterima dek kemalangan?

Sakit.

Ya! Sahabat-sahabatku.. Itulah yang kini dideritai oleh seorang sahabat yang amat kita kasih dan sayang, Nur Arina Muhammad Shapii.. setelah 5 bulan menderitai kesakitan tulang belakang,kini beliau telah mula mengalami kesukaran untuk berjalan..

Ketika artikel ini ditulis, aku masih lagi berbual dengan arina, sejak pada jam 8;17 malam lagi waktu Mesir , dan pukul 2;17 pagi waktu Malaysia-(sekarang dah pukul 10:00 malam) , kerana dia tak boleh tidur sebab sedang menahan kesakitan…

Budin: “ko pernah jumpa doctor?”

Arina: “aku dah g hospital pakar, tapi doctor kata xda pape”

Budin: “habis tue…., apa aku boleh buat?”

Arina: “aku nk mintk tlg ko n kwn2 len doakn aku cpt sembuh”

Sayu.

Perlahan aku menjawap…. “Arina, teruskan usaha mencari jalan penyembuhan! Kuatkan pergantungan kepada Allah SWT dan tingkatkan motivasi ko! Aku dan kawan-kawan sentiasa akan mendoakan kesihatan ko..dan akan sentiasa berdiri membantu ko selagimana kami mampu!!”

arina

Mungkin kita berada jauh dihujung dunia, dan bertahun-tahun tak ketemu beliau.. tapi kita perlu sedar satu perkara :

Nun disatu dimensi alam….., ada seseorang yang sedang menderita dan memohon pertolongan kita untuk mendoakannya…..maka, adakah kita hanya akan membatu?

December 07, 2010

Budak Smakj BERUBAH@HIJRAH?

Kongsi

Ops! Sorry dah lama tak update blog nie, sebab selalu sibuk n dot dot dot.. kih3.. paham2 ler, dah musim sejuk.. asik berkabung dibawah selimut jer lah.. :)

Anyway, maal hijrah…..sebenarnya, tak dak point nak citer.. tapi tetiba, terpikir plak, suasana “hijrah” kat smakj . hahahaha sebab kat smakj dulu, time nie cutie sari jerk, tapi kalau kena ngan hari isnin r jumaat .. mmg kompem balik kampong.. betul?  

Herm… sambutan maal hijrah smakj.., masing2 akan memunggah-munggah baju-bajan kat loker, sebab ada perarakan maal hijrah… dengar ceramah, pastu… makan!! Mmg terbaik!- kalau tak ustaz fuad, mesti ayahanda ustaz saadon dolah yang masak, kan kan kan? Hahahha depan gambar hiasan

Back 2 de title… Hijrah, …..mungkin bermakna.. azam perubahan, herm… cita tentang berubah, bayangkan… setiap kali nak exam jerk.. pastinya azam kita akan membuak.. ada yang mula buke buku walaupun pas 5 minit, dia lukis peta kat buku tue… ada terasa tak???

Ada plak yang berazam punya kuat, lagi2 pas dapat motivasi dari cikgu zamzila r saper2lah yang datang menjenguk kat smakj tue (abg-abg , kakak2 senior) …. And de last, dia gak yang banyak tidow….. hahaha kalau ada yang dapat “king of turu” tue, jangan marah aaa….. turu

Tapi aku tak nafikan, ramai jugak yang berazam… n terus tekad berazam dan tak pernah lemah berusaha.. hehehhehe(ayat pancing jerk)

So, nak kongsi sikit.. macam mana nak berubah dengan lebih efektif:

1) Mesti ada guru yang terbaik

  • Ya, tanpa guru siapa kita, dan semua guru adalah baik, tapi dalam memastikan perubahan kita tepat dan jitu, kita perlu memilih guru yang dapat mendorong kita kearah kejayaan yang total-
  • just imagine, kat smakj dulu, mesti ada cikgu yang korang betul2 kagum kan?, ya, mungkin dia adalah guru terbaik yang dilalaikan :)

2) Mesti ada perancangan

  • Ramai orang yang mahu berubah tapi selalu berhenti dipertengahan jalan, sebab apa? Jiwa tak kuat??ya, ianya salah satu factor.. tapi factor yang lebih kuat adalah kerana tiada perancangan, …. Sebagai student (contoh) ; bila ingin berubah, kita perlu membuat plan kejayaan kita, kita perlu listkan kemahuan dan cara untuk mendapatkannya..
  • owh! Jangan lupa, kejayaan itu bukan emas yang boleh jatuh dari langit!

3) Mesti ada suasana yang solehah

  • Kadang-kadang, kita dah ada 2perkara diatas, tapi kita dikelilingi suasana yang tidak membantu kepada perubahan kita…
  • contoh, nak belajar, tapi kita slalu bersama ngan kawan yang malas belajar, kuat menonton dan merapu.. tak jadi beb!, nak tinggal rokok, tapi duduk dengan orang yang tak mahu tinggal rokok, tak jadi beb!.. pucuk pangkalnya, carilah suasana yang baik dan dapat membantu kepada perubahan kita …

Haha, ilmiah ker artikel ni? Tak kan?? So.. kalau tak sempat hijrah time kat smakj dulu, bleh la mula hijrah@berubah bermula sekarang :) masih belum terlambat…… macam2 mender perlu berubah…. Kan? Kan? Kan? smiley-face-wallpaper-001

  1. p/s :Agak peningkan? Itulah situasi student yang nak exam, tapi gatai menulis blog.. hahaha
  2. p/s:tips ini diambil dari kefahaman hadis, so, kalau nak rujuk bleh klik : HADIS HIJRAH